субота, 31. март 2012.

alergijanski kalendar

Julijanski kalendar je proistekao iz reforme rimskog kalendara, uveo ga je Julije Cezar 46. pne., na snagu je stupio 45. pne. (709. ab urbe condita). Izabran je nakon konsultacija sa astronomom Sozigenom Aleksandrijskim, verovatno je zamišljen tako da aproksimira trajanje tropske godine, poznate bar od Hiparhovog vremena. Redovna godina kalendara ima 365 dana, podeljene u 12 meseci; svake četvrte godine se dodaje prestupni dan. Tako julijanska godina ima prosečno 365,25 dana.
Gregorijanski kalendar je najkorišćeniji kalendar na svetu. Kao modifikacija julijanskog kalendara, prvi ga je predložio kalabrijski doktor Alojzije Lili, a proglasio ga je 1582. godine papa Grgur  XIII, po kome je dobio ime, putem papske bule  Inter gravissimas. 
Razlika između julijanckog i gregorijanskog kalendara je ta što gregorijanski ima 97 prestupnih godina u svakih 400, ajulijanski 100. U gregorijanski kalendar uvedeno je takozvano ,,sekularno pravilo“  da su godine deljive sa 100 (sekularne godine) proste, osim ako su deljive sa 400, u kom slučaju su prestupne. To znači da su godine 1700, 1800, 1900, 2100, itd. prestupne po julijanskom, aproste po gregorijanskom kalendaru. Početna razlika između ovih kalendara od 10 dana, danas iznosi 13 dana, a nakon 2100. uvećaće se na 14 dana (što znači da će pravoslavni Božoć padati od tada 8.januara).
Milankovićev kalendar
Projekat Astronomskog kalendara po nasem profesoru dr Milutinu Milankovicu (1879-1958), usvojen je 1923. u Carigradu na Svepravoslavnom kongresu, a do danas se smatra najpreciznijim merenjem suncane godine. Naime, Milankoviceva merenja daju rezultat od 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 48 sekundi, sto je za 2 sekunde duze od prethodnih merenja i najpribliznije je trajanju "tropske godine". Tacnost ovih podataka apsolutno je potvrdjena i najnovijim astronomskim merenjima (recimo da putovanje Zemlje oko Sunca traje tacno 365.242 dana), a prema Milankovicevom astronomskom kalendaru, prestupne su sve godine deljive sa 4, sa izuzetkom sekularnih godina koje ce biti prestupne samo onda ako broj njihovih vekova podeljen sa 9 daje ostatak 2 ili 6 (2000, 2400, 2900, 3300, 3800 itd.).
 Prvo naredno razmimoilazenje Milankovicevog kalendara sa gregorijanskim nastupice 2800. godine, jer je ona po gregorijanskom kalendaru prestupna, a po Milankovicu nije. Milankovicev interkalkulacioni racun kaze da bi, po novom racunanju vremena, jednodnevno kasnjenje kalendarske za suncanom godinom nastupilo tek za 43.200 godina, te je, prema tome, ovo do sada najprecizniji kalendar na svetu.
Sve pomesne crkve (osim Ruske, Jerusalimske, Srpske, Gruzijanske i manastira Svete Gore), predvođene Vaseljenskom patrijaršijom, koriste novojulijanski kalendar (Milankovićev kalendar), a ne gregorijanski, kako se obično veruje. Zapravo, Katolička crkva i većina pravoslavnih pomesnih crkava upotrebljavaju dva različita kalendara - gregorijanski i Milankovićev.
Wikipedia
A sve je to go klinac. Moj se prostor i postojanje u njemu, kroz vreme, mere ničim drugim nego aktivnim alergenima. Od 365,25 dana u godini, nekih 214 koji hvataju mart-april-maj-jun-jul-avgust-septembar, dakle dobrano jače od pola, meni je mrak. Sviće mi tamo negde početkom oktobra, i to ako je dobra godina. Po alergijanskom kalendaru, razume se. Ovi drugi me ne interesuju, nit' me dotiče razlika od jednog, 10 ili 13 dana koju ilustruju. Manite me toga. Kalendar alergena mi dajte, da znam kad (ne) smem na livadu, kad u šumu,  kad na Bulevar, a kad ne smem ni prozor da otvorim. I link za neku dooobru a neprecenjenju akupunkturu, ako imate da preporučite?

Uzdravlje,

A.Pćiha

Нема коментара:

Постави коментар