уторак, 31. јул 2012.

I can fly, my friends

I'm not going to be a star. I'm going to be a legend.
Freddie Mercury, before even meeting the rest of Queen


Fanatastična je moć ubeđivanja. Kad ubediš sebe, ubedio si ceo svet. Nekada to nije ni važno - ceo svet - ali ne ubediš li sebe, osuđen si na propast. Ceo svet i jesmo mi sami. Mikrokosmos koji ne zna šta je ili ne veruje u to što jeste ili može da bude, nikada se neće snaći i smestiti u makrokosmosu. Zauvek će lutati od jednog do drugog tuđeg sveta, uzimajući, pozajmljujući, oponašajući ono što mu se (s)vidi, nevešto sklepajući Frankenštajna na mesto svog bića, čudeći se kako delovi međusobno ne štimaju, kvare se i propadaju.

''I always knew I was a star and now, the rest of the world seems to agree with me.''

Ubedi, uredi i rasporedi svet unutar sebe i onaj van tebe će to prepoznati. Ili neće. Ali to više neće ni biti od presudne važnosti. Prilično velik trijumf za nekoga ko se na prvi pogled činio tako banalnim.

Izmisli sebe i izmislio si ceo svet. Takvom - utemeljenom, ustanovljenom, zamišljenom, promišljenom - malo je izgledno da će ti ostali svetovi teško pasti. A lakoća je sve(t).



I'm very powerful onstage... on the inside, I can be very soft.


Ograda nije loša ako ne brani izvoz. Izvoz je dobra, poželjna interakcija. Izvoz znači davanje. Uvoz, s druge strane, nekontrolisan, može biti opasan po duh. Tu ograda ima smisla. Carina. Daj da propustim samo ono s čime dalje mogu da baratam, što dalje smem da podelim, unutar svog i ostalih svetova. Daj da se ogradim, zaštitim meko središte, dajući mu šansu da takvo i ostane.

''He was pretty made-up... He fashioned himself into this new skin. He made a decision very early on... There's a song on our first album, 'My Fairy King', and there's a line in it that goes ''Oh mother Mercury, look what they've done to me'', and he came one day and said, ''I'm gonna become Mercury. The mother in this song is my mother...''. And he did it. He changed his name to Mercury. The young Bulsara person was still there, but for the rest of the world, he was going to be this different person. This God.'' Brian May


I'm not married to music. It's my job. 
I'm married to love. I marry people.


Nema ničeg spektakularnijeg od odsustva lažnog romantizovanog imidža zaljubljenika u posao, čak i kad to jesi. Jer kad jesi, potpuno je izlišno, neprimereno i tupavo govoriti kako jesi, ili, još gore, insistirati na tome da jesi. A on jeste bio, toliko da i kad ga je izdalo telo, nije odustao od tog ''braka''. 

Biti venčan za ljubav, znači živeti vođen jedinim zaista bitnim osećanjem, osećanjem nad svim drugim, silom koja jedina ume i sme da pokreće, sa garancijom da vodi napred, u bolje, više i smisleno. Biti venčan za ljubav, znači voleti bez izgovora, izuzetka i straha.

''Maybe my love is dangerous - but who wants their love to be safe...''
''... my music is very safe - there are no hidden messages in my songs... I love making people happy - if I can make them happy or bring a smile to a sour face - that to me is worthwhile.''

Biti srećan možeš koliko si spreman da je pružiš. Toliko je jednostavno. I sreća se, kao i širina, dubina i zapremina svetova, meri isključivo iznutra. Sreća daje dimenziju, i obrnuto. Nikakav spoljni faktor nema tu moć.


When I'm dead who cares? I don't.


Bila sam premala da bih sasvim razumela veličinu misli ''pre nego što ti se drugi nasmeju, nasmej se sam sebi'', ali mi se izgleda urezala duboko u svest. Toliko duboko da sam se naježila kad je nakon desetak godina ponovo odzvonila u deja-vu maniru, iz nekoliko različitih usta, dok su opisivala jednu istu osobu. Istina, nije baš bila isto formulisana, ali je ubadala istu poentu. 

''He didn't take himself too seriously.'' Peter Freestone
''They ridiculed him, but little did they know that he was the first to ridicule himself.''  Richard Gray
''He loved fooling around, laughing at himself, not caring what anyone else would think.'' Diana Moseley
''He was a free thinker.'' Zandra Rhodes

Sloboda čoveče. Sloboda. 
I nasmejati, i zasmejati, i ismejati možeš jedino sam sebe. Kako god se činilo, kad možeš sam sebe, više nije bitno šta drugi mogu na tom polju. 

''I'm not afraid of being ridiculous. I don't care what other people think. I want to pack in as much of life and fun as I can, within the years I have, and if I'm dead tomorrow, I don't give a damn.''


If I had to do it all over again? Yes, why not... I'd do it slightly differently.



Tumačenja su jedino što može da izmeni izgled stvari. Definišemo svetove oko nas onime što posedujemo unutar svog sveta. 


“Does it mean this, does it mean that, that’s all anybody wants to know. I’d say what any decent poet would say if anyone dared ask him to analyse his work: if you see it, darling, then it’s there!”

Ako ga vidiš, tu je.

.
.
.


Kad tako postaviš stvari, na kraju ćeš biti u miru s tim da je kraj, takav kakav je. Putanju bi možda bolje sagledao, i spoznao gde je i šta trebalo drugačije, ali bez vapaja za drugačijim ishodom. 

Ne znam za mnogo takvih svetova.



Нема коментара:

Постави коментар