четвртак, 24. мај 2012.

davitelj protiv davitelja

Dok Srbija davi s formiranjem Vlade, iako se svi slažu kako nam je hitno potrebna, Marijana Mateus se uspela u balon i uspela da udavi goluba. Kao da glupost nije bila dovoljna, svoje (ne)delo je uz neprimereni kez dopunila komentarom: ''otiš'o nam je, otiš'o nam je''.



Otiš'o nam je i Seljko u Baku da nas, kako je sam istakao i čitavu srpsku javnost šokirao, poslednji put predstavi na takmičenju za najboljeg interpretatora Šizovizije. Dobro si se setio. Vest koja topi i najtvrđa srca je da je čak i Jovanica, za razliku od nesrećnog goluba, poletela ka Seljku da ''podrži'' njegov lik i delo, ovog puta adekvatnu šizoidnu numeru, čak šizoidniju od Laneta, u kojoj svoju mudrost po pitanju ljubavi sa celom Evropum deli provereni genije šizofrenije, njeno Tekstualno Brilijanstvo, Marina Tucaković.



Sinoć sam sa Bojanom prvi put videla i vizuelni segment ovog remek-dela, sa sve jezikom znakova i Seljkovom mimikom za glagol ''leteti'' od koje se svaki trbušni mišić momentalno i provereno vraća u formu. Onda smo na terasi uvežbavale ''koreografiju'' do pola 1, i tako u formu vratile i ostale mišićne grupe, i sasvim izvesno probudile dva sprata iznad i bar sprat i po ispod nas. Sorry komšije, bilo je jače od nas. Ako vam taj film ne odgovara, vidimo se u nekom drugom.

Sa sličnom filmskom filozofijom, valjda zbog poređenja sa Klunijem, otiš'o nam je i poznati narcisoid Toris Badić različito nazivan Torima, Tadili i Boki, u zavisnosti od glasova koje zaradi da svakim sledećim izborima, gledajući hronološki unazad. Otiš'o nam, i utihnuo. A meni, moram priznati, nije sasvim jasno zbog čega. Mislim, zbog čega je utihnuo?
''Nije ovo lični poraz Borisa Tadića, ovo je poraz njegove stranke koja je parazitirala na njemu 8 godina.To je poraz kolegijuma njegovih potpredsednika, koji su svi nestali onda kada su morali da budu lideri ne samo stranke, već ove zemlje i ovo je poraz našeg drustva koje je htelo da sedi na pozicijama koje mu je omogućio Boris Tadić da bi na kraju diglo ruke od od Borisa Tadića.
''Čime je Boris Tadić šokiran? Mi smo političari. Društvo diže ruke od Borisa Tadića, Nikolić je došao do maksimuma. A mi našim odnosom prema Nikoliću govorimo o sebi. Ne treba biti zatečen činjenicom da 20. maja ljudi nisu glasali. Neuspeh Borisa Tadića je neuspeh društva. Boris Tadić je bio i predsednik i premijer i inženjer u Kragujevcu i tužilac i sudija. On je obavezan da izađe pred političke partnere i društvo.
"Umesto intimnih razgovora sa patrijarhom, Tadić treba prvo da ode da razgovara u svoju stranku, pa sa svima nama...Da to uradi obavezan je pred milion i po svojih glasača." 
Neću da potpisujem citate, jer je i forma i sadržaj istih više nego dovoljan da odgovori na pitanje ko je njihov autor, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog toga što ga verovatno samo nekolicina razume a nekolicina onih koji ga razumeju sme da zapravo javno i prizna da ga razume. Uostalom, zbog ''nerazumljivog izražavanja'' svojih i ciljeva svoje stranke, zamerano mu je još u kampanji.

Ni ja štošta ne razumem, pa se time ne hvalim. Preporučujem nerazumačima da se dozovu pameti, svesti i savesti i da, svako u skladu sa svojim sposobnostima, prestanu da teraju po starom ne-čuje-baba-sine/jeb'o-lud-zbunjenog sistemu i napokon daju šansu ovom društvu da se posle duuugo duuugo vremena oseti iole dostojanstveno, ako već bogatije nije toliko izgledno. A bogatstvo dolazi iz dostojanstva, kad smo već kod toga. Dok god ga budemo brojali prema džipovima, nećemo čuti i razumeti one čija sposobnost (izražavanja) nas plaši, i čije džipove onda iz zavisti i nepristojnosti brojimo. Dajte malo prvo da počistimo i dvorište i ono što smo godinama gurali pod Sintelonove tepihe, suočimo se sa posledicama dostojanstveno i odgovorno, a mogućnosti će se onda, verujte, same od sebe kotiti. 

Možda tada, dok se one budu kotile, stignemo i da istrebimo pakost, infantilnost, lenjost i davitelje belih golubova - za slučaj da ste zaboravili - fine jedne životinjice i međunarodne simbole ni manje ni više nego mira.

Нема коментара:

Постави коментар