субота, 30. октобар 2021.

Obscurum per obscurius

Obscurum per obscurius - Argument ili propozicija izražena terminima koji su još manje jasni od originala; objašnjenje koje je teže razumeti nego ono što treba da se objasni. Takođe kao pridev i prilog Uporedi "ignotum per ignotius".

Osnovna škola, prvi razred. Ja štreber a da ni ne znam da jesam, upijam svaku reč na svakom času i usvajam kao apsolutnu istinu jer ''učiteljica zna a mi jok''. Do časa likovnog gde nam je tema "Deda Mraz". Krećem u euforiji da crtam decu kako se spuštaju sankama niz breg dok Deda Mraz leti svojim skoro "Porche" sankama sa ful opremom /u odnosu na dečije bedne s 5 dasaka i kanapom/ i pogonom od 9 irvaskih snaga preko tog istog idiličnog brega. Drugar iz klupe kaže (Miloš Kosorić, pozdrav ako čita): "Haha, pa Deda Mraz ne postoji!" Kreće svađa i ubacuje se učiteljica. Potvrđuje njegovu verziju - Deda Mraz ne postoji - i ja bivam posramljena ali kroz suze nastavljam da crtam. "Vi verujte u šta Vi hoćete, Deda Mraz postoji!"

Normalno, taj Deda što kroz dimnjake spušta poklone iščezao je kako sam rasla, ali sam zadržala magiju koja mi je došla s njim. Duh. I dobro. I poklonjenu pažnju. I nešto što ne vidimo a tu je. 

Ipak, iako je tema na likovnom očigledno bila "Ono što učiteljica kaže da ne postoji", na svim ostalim predmetima nastavila sam da budem štreber. Nisam je odmah odbacila kao iracionalnu, samo sam (malo rezervisano) nastavila da upijam. Učitelje, nastavnike, profesore...

Koje su domaće a koje divlje životinje, ko je prvi zapalio vatru, ko je prvi smislio točak, ko je prvi konstruisao parnu mašinu a ko naizmeničnu struju, ko je oslikavao sulude kvadrate tavanice Sikstinske kapele, ko je isprojektovao najvišu zgradu na svetu, itd...

Šta je bilo uzrok prvog pa onda drugog svetskog rata, i to je bilo nabubano i čekirano.

E sad. 

Ne znam kad tačno kad, mislim da je bio 5. razred, nastavnica istorije (nije imala jednu šaku pa sam je shatala još ozbiljnije) izgovorila je prvi put "istoriju pišu pobednici". I nikad više časove istorije nisam slušala istim ušima. Pandorina kutija svesti o manipulaciji je otvorena. Jebeš Deda Mraza. Čitava lepeza sumljivih lica je raširena.

....

Prođu godine, uvedu nam računare, Windows brlja (ćao Gejtse, nijedan Srbin ga nije kupio -ha!), pa se patimo s dial-up konekcijom, kupujemo sate, kuckamo se na ICQ, slušamo kako krcka veza, nema fiksnog i nje istovremeno... bla, bla, bla, bla - eto nas na wi-fiju, u kafiću, na telefonu, na drušvenoj mreži i sve je "live" i sve ima svoj sajt. Sve je online. Transparentno. Dostupno. Sve. Forsiraju nas da tamo živimo. Online je sve što vam treba. Hej, jesi onlajn? Svi su onlajn! Sve što se desi odmah je tamo! Logično - gasim TV. Nije da je mnogo šljakao ni pre toga ali sad je stvarno... Old school, ali ne u onom dobrom smislu u kom su starke i martinke i zvoncare. Sumnjivi neki tipovi i verzije žive tamo i u fazonu sam - maaaaa može Slagalica, eventualno. I Maša i medved (genijalni, nisam rusofil!)

....

Godina 2021.

Nevernici, teoretičari zavere, ravnozemljaši, antivakseri, vegani, Novak Đoković, najpoznatiji i najvoljeniji pulmolog pedijatar u Srbiji,  mame, tate, bake, deke, bebe, mačke, hrčci - svi postaju odjednom pošast i prokletsvo društva jer ne veruju velikim vođama koji voze malo Škode a mnogo i Cayenne i jedu malo grašak a dosta i lignje i upošljavaju stručnjake za rijaliti i amatere za marketing da smo svi prošlost ako im ne damo da nam ubrizgaju malo dobrovoljno a dosta i prisilno neke "ne znam recept nestalo mi mine kad smo prepisivali ali improvizovaću s malo varikine i sovine kandže pa šta bude". Mislim nije baš tako ali niko ne zna šta tačno to unutra sve radi i ne radi. A ima ih i koji znaju ali hehehehe - izvalite sami! I ok, narod nije baš sav blesav da dobrovoljno primi to, ali (dolazimo do poente) oni koji nisu blesavi ODMAH DA PRESTANU DA KORISTE INTERNET JER INTERNET JE ZLO I TAMO SU SOVE I KANDŽE I LUDACI I ANTIVAKSERI I NOVAK I RECEPTI A VAKCINE SU BRE SKROOOOZ SUPER EVO MAJKE MI MILE!

Iiiiii.... Dobijamo novi oblik dijagnoziranih fašista - fact checkeri.

Sve što napišete a da sadrži pojam koji karakteriše virus nad virusima (ma ne, ne taj... ) proveriće vaši nazzi drugari za vas, da se ne blamirate u kvazi demokratiji.

I bićete blokriani, o da. Koliko puta? Pa onoliko koliko doza naše fantastisch vakcine niste primili. Pa vi brojte.

Ono što htedoh reći - a inspirisana jednim finim, nenametljivim komentarom sa još neistrulelih margina društvenih mreža (''pa nisu ovo sedamdesete...'') je - ono što ste nam plasirali godinama, zaigrani moji scenaristi, to će vam i doći glave. Ne možete nas navući na predivnu biblioteku za pare, a onda nam zarad većih para reći kako je biblioteka ''lažna i tu nema istine i evo mi znamo sve umesto vas samo molim vas ne čitajte ništa i dajte rame i dušu i decu i sve''. Nije lažna. Postoje zvanične strane na koje nemate uticaj cenzure. Nemojte sad "CEO INTERNET VAS LAŽE, SAMO MI VAM GOVORIMO KO PRIČA ISTINU (Pazite - ne istinu - ona nije tema - priča je tema! Ko "PRIČA ISTINU"), i to na TV-u (onaj arhaični model manipulacije masovnih medija, tanak, pa predimenzionisan, pa nestabilan, pa skuplja prašinu, pa budibogsnama s nekim trubadurima unutra, pljosnatim, što jedu Mars i piju Colu i tabletice čak i za zatvor /daće Bog/) i očekivati da se mi sad vratimo na trubadure i spuštanje na Mesec i prvog Oskara i Čarli Čaplina i Merilin Monro i Cirkus Korona. Alo. Sami ste tražili, sad "ne slušaju bruku, ovaj, struku, nego traže po netu!" Pa jok, struku ćemo da slušamo kako broje lovu i jedni drugima vijuge, gde i ako ih nađu. 


Ko drugome jamu kopa... Gasite TV.  I objašnjavate mračno mračnijim. Opscurum per opscurius. Znači nema vas. Za sve od sad pitajte narod. Njemu je daleko jasnije nego vama, jer ima VAŠE IZVORE. Samo nema vaše motive. Ubiće vas taj paradoks sva je šansa i prilika. A vi pljujte i psujte i bockajte i kunite - niste za bolje. PozZ od Cukerberga i pozZ Cukerbergu. Fact checkuj ovo - sami ste sebe sjebali!



Hvala vam na pažnji i doviđenja!

4 коментара: